news section

Ортопед про захворювання ніг у дітей і їх профілактику

Микола Володимирович, дитячий ортопед-травматолог розповів про можливі патології ніг та про профілактику ортопедичних захворювань у спеціальному інтерв'ю для Liya Shop. Яке взуття вважається профілактичним, навіщо потрібне ортопедичне взуття, чим профілактичне взуття відрізняється від ортопедичного, чи можна вилікувати нескладні хвороби за допомогою профілактичного взуття, в якому віці проявляються ортопедичні патології стоп і як їх уникнути - відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в цій статті.

Види деформації ніг

Нормальним вважається такий стан ноги, коли ми можемо провести умовну лінію від проміжку між першими пальцями через середину коліна і тазостегновий суглоб. Якщо пряма лінія не виходить, тоді ми маємо справу з ортопедичною вальгусною або варусною деформацією ніг. Найчастіше зустрічається вальгусна X-подібна деформація, коли ноги до колін рівні, а від колін розходяться. В такому випадку ніжки, як каже народ, йдуть всередину. Насправді стопа відхиляється назовні.
Варусна деформація зустрічається рідше. Чітка варусна деформація - це вроджена клишоногість. При такій патології не вся стопа, а лише п'ята втікає всередину. Якщо дивитися по гомілках, ми побачимо колесо. Говорячи по-народному, "ноги колесом" - це і є варусна деформація гомілок.
Ще одне поширене ортопедичне захворювання - плоскостопість.

В якому віці у дитини проявляються ортопедичні захворювання?

Кожна дитина народжується з плоскою стопою. Згідно з останніми джерелами до 3-5 років стопа дитини може залишатися плоскою і це не вважається ортопедичною патологією. Першу оцінку функції ходьби ми робимо тоді, коли дитина починає впевнено ходити, але про плоскостопість як ортопедичне захворювання ми можемо говорити тільки після 3-5 років. Раніше ми не можемо ставити діагноз плоскостопість, хоча деякі батьки примудряються говорити про плоскі стопи у тримісячної дитини.
Варусна деформація гомілок, або О-подібна деформація є нормою до 2 років. Вальгусна деформація, або Х-подібна деформація не рахується ортопедичною патологією до 7-8 років.

Кожна дитина народжується з плоскою стопою і це не є ортопедичною патологією ... хоча деякі батьки примудряються говорити про плоскі стопи у тримісячної дитини.

Як діагностувати і лікувати ортопедичні захворювання стоп?

У випадку ортопедичних захворювань лікування і профілактика переплітаються. Оскільки організм кожної дитини формується індивідуально, ми не можемо чекати якийсь певний період: до двох, п'яти, або більше років, щоб дізнатися є ортопедична патологія або її немає. Наше завдання - профілактика, і профілактика комплексна: не тільки по стопах, гомілках, але і по хребту. Порушується вісь кінцівки, порушується біомеханіка ходьби, таз перестає виконувати функцію гасителя коливань - починає страждати хребет і взагалі весь опорно-руховий апарат. Це взаємопов'язана система і ми не можемо лікувати вибірково тільки одну її частину. Земські лікарі лікували весь організм, а не один орган. По-іншому просто не виходить.

Оскільки організм кожної дитини формується індивідуально, ми не можемо чекати якийсь певний період: до двох, п'яти, або більше років, щоб дізнатися є ортопедична патологія або її немає. Наше завдання - профілактика. І профілактика комплексна... 

Головне в лікуванні ортопедичних захворювань - профілактика. У чому вона полягає?

  • Профілактичне та ортопедичне взуття
Лікувальне ортопедичне взуття та профілактичнае взуття - не одне і теж. Коли дитина починає впевнено ходити, так би мовити, бачу мету - не бачу перешкод, ми рекомендуємо звичайне профілактичне взуття з хорошим твердим задником (берцем).
Висота берца може бути різна. Ортопедичне взуття має високий щільний жорсткий берц, але таке взуття рекомендують вже при певних захворюваннях (клишоногість, ДЦП та інших вроджених деформаціях), тобто, коли поставлений діагноз "еквіноварусна" або "еквіновальгусна стопа", виявлена анатомічна деформація.
Як профілактор ми рекомендуємо середній або трохи нижче середнього профілактичний берц. Навіть у профілактичному взутті задник повинен бути жорстким, щільним і фіксувати п'яту. Як би там не було у людини м'язи-згиначі завжди сильніші, ніж м'язи-розгиначі. Для того, щоб утримати п'яточку, потрібен жорсткий задник. Особисто я та й інші ортопеди рекомендуємо, щоб з перших днів свого прямоходіння дитина ходила в профілактичному взутті з твердим берцем середньої або трохи нижче середньої висоти.
Як профілактор ми рекомендуємо середній або трохи нижче середнього берц... Особисто я та й інші ортопеди рекомендуємо, щоб з перших днів свого прямоходіння дитина ходила в профілактичному взутті з твердим берцем середньої або трохи нижче середньої висоти.

Більшу частину часу дитина повинна бути взута, особливо там, де рівна підлога. Рівна підлога не стимулює роботу м'язів. Нерівна поверхня, навпаки, стимулює стопу. Рекомендується - це природно і корисно - щоб дитина, та й доросла людина іноді, з метою профілактики ортопедичних захворювань, ходила босоніж по нерівній поверхні. Для ходьби по підлозі, по дорозі потрібне профілактичне взуття з твердим задником. Але зауважте, дитина є дитина. Вона буде роззуватися, особливо, якщо батьки ходять босоніж. І змушувати дитину не завжди доцільно, краще показувати своїм прикладом.
Окремий пункт - шльопанці. Я не проти шльопанців, але будь-яке взуття має призначення. Кеди, кросівки, туфлі, спортивні туфлі, танцювальні туфлі мають певну функцію. Шльопанці - обувка для басейну й сауни. А що діється у нас влітку! Люди зранку до вечора ходять в шльопанцях. І, якби ж тільки дорослі, у них стопа вже сформувалася, але діти теж ходять у цьому взутті. Як результат - деформація стоп й інші ортопедичні захворювання.

... люди зранку до вечора ходять в шльопанцях. Гаразд ще дорослі, у них стопа вже сформувалася. Але діти теж ходять в цьому взутті. Як результат - деформація стоп й інші патології. 

Знову ж, реалії нашого життя свідчать про те, що батьки беруть обувку на виріст. Це не правильно. Пів розміру більше - це максимум. Я розумію, що взуття дороге, що ніжка росте швидко, але взуття на півтора-два розміри більше небезпечне. Ми візьмемо таку обувку в руки - для нас вона здається легенькою, але для дитини вона важка. Занадто велике взуття бовтається, як результат - дитині незручно і вона починає завалювати ногу всередину, намагаючись зафіксувати його пальцями. Наслідком є, так звана, ортопедична привідна деформація стопи. У народі людей з такою деформацією називають "ведмедик клишоногий". Бувають і такі випадки, що батьки купили дороге профілактичне взуття, але через деякий час дитина почала загрібати ніжками. В результаті виявляється, що взуття на 2 розміри більше.

Знову ж реалії нашого життя свідчать про те, що батьки беруть обувку на виріст. Це не правильно. Пів розміру більше - це максимум ... Наслідком є, так звана, привідна деформація стопи. У народі людей з такою деформацією називають "ведмедик клишоногий".

Ще раз повторюся, нормальне, профілактичне, взуття для дитини повинне бути якісним, правильного пошиття (з високим жорстким задником), підходити за розміром. Коли є проблема, поставлений діагноз, тоді потрібне спеціальне ортопедичне взуття. Наш народ називає все нормальне взуття ортопедичним: всю стандартну обувку з високим берцем ми називаємо ортопедичною, хоча вона просто хороша. Лікувальне ортопедичне взуття шиється індивідуально: робиться відбиток і т.д., - все інше взуття вважається профілактичним.
Сьогодні все хороше дитяче взуття від провідних брендів - турецьких, білоруських, українських - виготовляється профілактичним: з тим же берцем, каблуком Томаса і т.д. Не завжди потрібно шити ортопедичне взуття. Хорошої профілактичної обувки, якщо вона йде в комплексі з іншими заходами профілактики досить для лікування легких форм ортопедичних захворювань.

Наш народ називає все нормальне взуття ортопедичним...лікувальне ортопедичне взуття шиється індивідуально: робиться відбиток і т.д., все інше взуття вважається профілактичним.

До речі про каблук Томаса, відомий елемент ортопедичного, як лікувального, так і профілактичного взуття. У профілактиці та лікуванні ортопедичних захворювань його завдання - правильно виставити ніжку. Наприклад, при вальгусній деформації (Х-подібна деформація), стопа йде всередину, як ми звикли говорити. В такому випадку в профілактичному взутті робиться проклейка внутрішньої частини, в результаті чого внутрішній звід стає товщий, ніж зовнішня частина, і стопа піднімається. Це і є розгорнутий каблук Томаса.
В антиварусному ортопедичному взутті (при О-подібній деформації ніг), навпаки, зовнішня сторона трохи товща, ніж внутрішня. Для людей з привідною стопою роблять обувочку зі спеціальною пластиною й ущільненням в області носка, щоб висувати ногу назовні. Знову ж таки, таке взуття вважається профілактичним. Кожен батько може вибрати підходящий для своєї дитини варіант з асортименту готового профілактичного взуття.
  • Масаж, гімнастика, фізіопроцедури як профілактика ортопедичних захворювань
Формування стопи закінчується у віці 15-16-ти років. До цього віку ще можна щось радикально змінити. Особливо важливо посилено працювати у віці від 3 до 7 років. Людина хоче багато, швидко і відразу, але так не буває. Навіть, якщо візуально ми не бачимо особливих змін, це не означає, що результату від профілактики немає. Результат ми побачимо пізніше: коли дитина виросте, стане дорослою, їй буде набагато легше на ноги. Головне - профілактика. Ми працюємо на майбутній результат. Потрібно це запам'ятати і запастися терпінням.
З метою профілактики ортопедичних захворювань, крім профілактичного взуття, потрібна елементарна гімнастика: ходіння на п'ятах, на зовнішній частині стопи, ходою - як я її називаю - Чарлі Чапліна, тобто розвівши ніжки в сторони. Знову ж таки, дитина не буде робити це сама. З нею потрібно займатися. Мама, тато, дідусь, бабуся у формі гри повинні виробити у дитини звичку. Не важливо, робить вона 2 кроки або проходить 3 метри, з часом дитина втягнеться. На жаль, принцип "я заплатив гроші, значить повинен зробити" більш поширений серед батьків.
Ще один поширений підхід: "Я воджу дитину на масаж 3 рази на рік, а значить все повинно бути нормально". Це теж неправильно. Масаж - це добре, але недостатньо для повноцінної профілактики ортопедичних захворювань. Часто батьки приводять дитину з ортопедичною проблемою і кажуть, що їм нічого не допомагає. Починаєш питати, що саме вони робили для профілактики і виявляється, що нічого, з перерахованого мною списку.
Говорячи перебільшено, борщ не звариш, якщо не покладеш туди квасолю, картоплю і буряк. Так і тут: ортопедичне взуття, вправи, масаж дитині не допоможуть, якщо не в комплексі. Ще раз повторюся, профілактика, по-перше, повинна бути комплексною, по-друге, вимагає зусиль.


Формування стопи закінчується у віці 15-16-ти років. До цього віку ще можна щось радикально змінити. Особливо важливо посилено працювати у віці від 3 до 7 років. 

Щоб підвести підсумок, зазначу, що всі дітки народжуються з плоскою стопою, це не є патологією. Наше завдання - профілактика порушень в процесі формування ноги. І під профілактикою я маю на увазі не один або два походи на масаж. Повинен бути комплекс профілактичних заходів: правильне ортопедичне взуття, вправи, масаж і т.д. Профілактика ортопедичних захворювань - не п'ятихвилинний процес, це старанна робота на майбутній результат.